Wordt TCBunde de eerste tennisclub in Meerssen met 2 padel banen?

Kom op 14 maart naar de informatiebijeenkomst Padel!

 

Waarom zou je als club aan padel beginnen als je ook kunt tennissen?

Padel biedt nieuwe kansen voor verenigingen; de dynamiek en sportieve spanning van padel maken de sport een aantrekkelijke aanvulling op het tennisaanbod voor huidige leden en trekken bovendien een nieuwe doelgroep en dus potentiële nieuwe leden naar de club. En omdat padel gemakkelijk te leren is voor zowel jong als oud, is de sport een laagdrempelige manier om kennis te maken met de vereniging. Dit blijkt al in de praktijk bij de huidige verenigingen met padelbanen. Deze verenigingen met padel laten stijgende ledenaantallen zien. Dit betekent een stevigere financiële positie en een betaalbare contributie.

Padel heeft als sport veel voordelen en verenigt het beste van twee werelden.

  • Ten eerste is padel gemakkelijk te leren: de positionering van het racket ten opzichte van de bal luistert minder nauw dan bij besnaarde rackets, de service is onderhands en de bal blijft langer en makkelijker in het spel omdat de baan ommuurd is.
  • Ten tweede is padel is geschikt voor alle leeftijden en kan het door iedereen op zijn eigen niveau worden gespeeld.
  • De baan is kleiner (10m x20m) dan een tennisbaan (24m x 11m) en je speelt alleen dubbel.
  • Ten derde is padel een teamsport: je speelt het met z’n tweeën. Zo leer je mensen kennen op de baan, of kan je samen met een vriend of vriendin aan de sport beginnen.
  • Tot slot is padel een spectactulaire sport: het is snel, er is veel actie, de bal blijft lang in het spel, het is een tactische sport en de techniek van de spelers op wereldniveau zal je versteld doen staan!

Padel wordt steeds populairder in Nederland. Dat toont ook het onderzoek van het Mulier Instituut. Padel is de komende jaren de snelst groeiende sport en heeft alles in zich om groter te worden. In Spanje en andere Zuid Europese landen behoort de sport al jaren tot de grootste sporten van het land. De opmars naar Noord-Europa is nu in volle gang. En dat is niet gek, want padel is een sport voor alle leeftijden, laagdrempelig, snel aan te leren en heeft een sociaal aspect: een mooie aanvulling voor tennisverenigingen. Padel groeit en zal dat de komende jaren blijven doen, zo zien we dat het aantal locaties/verenigingen blijft stijgen. We verwachten dat binnen tien jaar zo’n 500 tennisverenigingen de keuze hebben gemaakt voor een of twee padelbanen en steeds meer spelers in aanraking komen met deze populaire sport.

Racket en ballen

Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord. Het racket meet maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren.

De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen. Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde.

Spelregels

De spelregels van padel lijken veel op de spelregels van tennis. De bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan doe je onderhands. De bal moet tijdens het serveren eerst stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur en levert verrassende rally’s op. Het scoresysteem is wel identiek aan dat van tennis. Meestal wordt om twee gewonnen sets gespeeld, met een tiebreak bij een 6-6 stand in games.

spelregels padel