De Tenniskids Competitie (Rood, Oranje en Groen) is de competitievorm van de KNLTB voor de basisschooljeugd.

Rood

De categorie ROOD is voor de allerjongsten. Zij spelen op miniveld met een aangepaste rode bal. De kinderen spelen in een team dat bestaat uit minimaal 1 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.

Rood speelt korte partijtjes om wie het eerst 7 punten heeft gehaald. Serveren gaat om de beurt. Er worden alleen enkels/singles gespeeld. Alle aanwezige kinderen worden ter plekke in 2 groepen verdeeld die door elkaar en tegen elkaar spelen. De kinderen spelen een paar keer ‘thuis’, maar ook ‘uit’ bij andere verenigingen. Er zijn twee klassen: Rood 2 en Rood 1. Kinderen beginnen in Rood 2, stromen dan door naar Rood 1 en vervolgens naar Oranje.

Een Rood World Tour-speeldag begint normaal om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 11.00 uur.

Oranje

Oranje speelt op een ¾ baan, de achterlijn ligt halverwege de servicelijn en baseline met een speciale oranje bal. Een team bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar. De kinderen spelen een paar keer ‘thuis’, maar ook ‘uit’ bij andere verenigingen.

Oranje speelt partijen om 5 games met BPS (Beslissend Punt Systeem bij 40-40), Zo houd je altijd een winnaar en wordt in een dubbel door iedereen minimaal 1 keer geserveerd. Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat.

Er worden enkels en dubbels gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. Het wedstrijdschema wordt gemaakt door een computerprogramma (Tenniskids planner). Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijv. Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag wordt een ploeg binnen de afdeling dagwinnaar. Ook bij Oranje zijn er twee klassen: Oranje 2 en Oranje 1.

Een Oranje World Tour-speeldag begint normaal om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Groene competitie

De Groen competitie wordt 2x per jaar gehouden voorjaar en najaar en dan worden 7 weken gespeeld op de zondagochtend.

Net als bij de World Tour spelen in de Groen competitie jongens en meisjes door elkaar. Een team bestaat uit minimaal 5 personen. Er worden per competitiewedstrijd 4 enkelspelen gespeeld en 2 dubbels. Er wordt gespeeld met groene ballen. Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast. Er wordt in 2 klassen gespeeld, namelijk Groen 1 en Groen 2.

Normaal begint een speeldag om 9.00 uur, maar wordt bepaald door de ontvangende vereniging en kan ook laten beginnen (niet later dan 12.00 uur). De kinderen spelen een paar keer ‘thuis’, maar ook ‘uit’ bij andere verenigingen. De uitwedstrijden zijn in de regio Zuid-Limburg.

De trainer bepaalt, in overleg met de tenniskidsfunctionaris, waar het kind het best in past qua kleur en niveau. De filosofie van Tenniskids is dat ieder kind in de eigen kleur speelt volgens de leeftijdentabel.

Heeft u vragen, neem gerust contact op met de trainer Bjorn Boumans (E-mail of 06 5378 3684 ) of onze tenniskidsfunctionaris Hanneke Philipsen (E-mail of 043-3642999)

Rol van de ouders

TC Bunde is een vereniging en het is de bedoeling dat alle ouders een keertje mee uit helpen als hun kind mee doet! Ieder team heeft een captain nodig. De captain is het eerste aanspreekpunt voor de ouders van de kinderen en voor de tenniskidsfunctionaris van de club.

Voor aanvang van een nieuwe World Tour/Groencompetite-serie verstuurt de captain een schema van de speeldagen en waar deze gespeeld worden. De week voorafgaand aan iedere speeldag krijgt de ouders per e-mail van de captain een reminder toegestuurd. Mocht uw kind de komende speeldag verhinderd zijn, dan dient u dat aan de captain door te geven. Meestal begint een speeldag om 9.00 uur, uw kind moet dan om 8.45 uur aanwezig te zijn.

Er moet iedere speeldag één begeleider aanwezig zijn. Dit is niét altijd de captain! Deze taak wordt verdeeld onder alle ouders! Deze begeleider moet op uitspeeldagen bij aankomst melden aan de organisatie hoeveel kinderen uit Bunde die dag mee doen. De begeleider dient ook de hele ochtend aanwezig te zijn als aanspreekpunt voor de kinderen. Bij de World Tour dient hij/zij ook de stickers voor de kinderen mee te nemen. De captain zorgt dat de begeleider de stickers krijgt.

Op thuis-dagen dienen er 2 begeleidende ouders te zijn die de hele tijd daar zijn. Ten eerste als aanspreekpunt voor de kinderen en daarnaast ook om de banen klaar maken en weer af te breken. Ook zorgen de begeleidende ouders voor het tussendoortje voor de kinderen. De ouders moeten om 8.30 uur aanwezig te zijn en tot het einde te blijven in verband met opruimen.

Op thuis-speeldagen van de Rood/Oranje competitie is er iemand van de vereniging aanwezig die zorgt voor de organisatie van de wedstrijden. Op thuisspeeldagen van Rood/Oranje/Groen is er ook iemand die kantinedienst draait. Als het erg druk is, is het fijn als de begeleidende ouders degene achter de bar even uithelpen.